MSD Oncocast
Oncocast er en podcast for deg som er helsepersonell, som jobber med eller har interesse for kreft. Gjennom meningsfulle og relevante samtaler med våre gjester, der kunnskap og åpenhet står i fokus, setter vi søkelys på samfunnsaktuelle temaer om ulike aspekter ved kreft, kreftomsorg og kliniske studier.
Kliniske studier
Kliniske studier
Jan Oldenburg, professor og overlege ved Ahus, og Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, blir med oss og snakker om kliniske studier og nedgangstrenden vi har sett de siste årene.
Kreftbehandling og -diagnostikk under Covid-19
Kreftbehandling og -diagnostikk under Covid-19
Hans Petter Eikesdal, professor og overlege ved Haukeland, og Cecilie Bråthen, leder i Lungekreftforeningen, er dagens gjester. Temaet er kreftbehandling og kreftdiagnostikk under Covid-19: Pasienttørke eller nye muligheter?
Kreftpasientorganisasjoner og deres rolle i kreftomsorgen
Kreftpasientorganisasjoner og deres rolle i kreftomsorgen
Daniel Ask, styreleder i Prostatakreftforeningen, og Heidi Brorson, spesialrådgiver i Kreftforeningen, har begge mange års erfaring fra sine respektive foreninger. De er med i studio for å snakke om hva organisasjoner som deres kan og bør bidra med i kreftomsorgen.
Hvorfor trenger vi en evaluering av Nye metoder?
Hvorfor trenger vi en evaluering av Nye metoder?
Fredrik Schjesvold, hematolog og leder av Oslo myelomatosesenter ved OUS, og Karoline Knutsen, seniorrådgiver i LMI med lang erfaring innen markedstilgang for legemidler, diskuterer hvorfor vi trenger en evaluering av Nye metoder.
Tett på kroppen: kliniske studier og nye metoder
Tett på kroppen: kliniske studier og nye metoder
Kari Grønås – kreftoverlever, nestleder i Lungekreftforeningen, og brukerrepresentant – forteller hvor viktig det har vært å få delta i kliniske studier, sine opplevelser med Nye metoder-systemet som pasient, og hva som driver henne og hennes enorme engasjement.
Koordinering av kliniske studier
Koordinering av kliniske studier
Amalie Lund Holth er koordinerende studiesykepleier på kreftavdelingen ved Ahus, og har vært med på å bygge opp sykehuset som et viktig og velfungerende studiested her i Norge.
HPV og livmorhalskreft
HPV og livmorhalskreft
September er måneden for #sjekkdeg. Men hva går livmorshalsprogrammet ut på? Hva er HPV, og hvilke symptomer – om noen – kan man være på vakt for? Dagens gjest er spesialist i patologi Sveinung Sørbye, som forsker på HPV som årsak til kreft og hvordan dette kan forebygges.
Kreftvaksiner – hva er det, egentlig?
Kreftvaksiner – hva er det, egentlig?
Denne episoden handler om noe som kan høres riktig så forlokkende ut, nemlig kreftvaksiner. Men hva er en kreftvaksine, og ikke minst, hva er det ikke? Hva vil det si å vaksinere etter at man har utviklet sykdom? Dette kan du høre mer om fra dagens forsker-gjester i studio.
Kreft og seksuell helse
Kreft og seksuell helse
I denne episoden av Oncocast setter vi søkelys på et viktig tema, nemlig ivaretakelse av seksuell helse i det som for mange er en vanskelig tid. For hvordan tar man opp seksuell helse med en kreftpasient og eventuelle partnere? Og hva er helsepersonells rolle i å snakke om denne viktige delen av pasientens liv?
Digital patologi og kunstig intelligens
Digital patologi og kunstig intelligens
Hvordan kan kunstig intelligens utnyttes i å bedre og gi mer persontilpasset kreftbehandling? Hvor tilgjengelig er denne teknologien for pasienter i Norge? Vil kunstig intelligens på sikt erstatte patologen? Det kan du høre mer om i denne episoden av MSD Oncocast.
En kreftoverlever
En kreftoverlever
I denne episoden av Oncocast møter vi Oda – en kreftoverlever. Hun hadde fullført lærerstudiet og jobbet nesten ett år som lærer i Oslo da hun fikk påvist lymfekreft som 26-åring. I dag er hun kreftfri, delvis tilbake i jobb, og på besøk hos oss for å fortelle om sin erfaring som ung kreftrammet og kreftoverlevende.
Melanom 1
Melanom
Hva er egentlig melanom, og hva er det ikke? Hvor er man mest utsatt, og hvem rammes oftest? Vet vi hvorfor? Og hvor vanlig er denne kreftformen egentlig i Norge? Disse er noen av spørsmålene vi stiller onkolog ved Radiumhospitalet, Anna Winge-Main, og styreleder i Melanomforeningen, Kai Aamodt, i denne episoden av Oncocast.
Melanom 2
Melanom
I mai setter vi fokus på melanom, og i den anledning fortsetter Oncocasts 13. episode der den forrige slapp – altså med fokus på forebygging av melanom. Da er det naturlig å høre mer om hva Melanomforeningen gjør, av både forebyggende tiltak og arbeid med helsekompetanse mot melanompasienter.
Helsekompetanse og kreft
Helsekompetanse og kreft
Helsekompetanse er et viktig og sentralt tema som har fått økt oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Det er relevant for en rekke områder, som individsentrerte helsetjenester, behandling av kroniske sykdommer, og bekjempelse av sosiale ulikheter i helse. Men hva er helsekompetanse – og er det annerledes innenfor kreft?
Pårørende – en usynlig armé
Pårørende – en usynlig armé
Det er vanlig å høre fra pårørende at det eneste som betyr noe for dem er hvordan det går med personen som har fått kreft. Men pårørende har også egne behov, og i denne episoden av MSD Oncocast ønsker vi å kaste lys over det å være pårørende til en kreftpasient.
Brystkreft
Brystkreft
I 2022 ble flere kvinner i Norge diagnostisert med brystkreft enn noen gang. De siste tiårene har forekomsten økt, og stadig yngre kvinner blir rammet. Men selv om brystkreft er den vanligste kreftformen som rammer kvinner, så er det ikke bare én sykdom – og dette er noe av det vi snakker om i denne episoden av MSD Oncocast.
Desentraliserte kliniske studier
Desentraliserte kliniske studier
Desentraliserte kliniske studier, også kalt hjemmebaserte kliniske studier, er ikke i seg selv noe nytt. De har imidlertid fått mer omtale de siste årene, og i denne episoden av MSD Oncocast snakker vi blant annet om hva status er for desentraliserte kliniske studier i Norge i dag, hvordan de utføres, og hva slags utfordringer som gjelder
Digitale helsetjenester
Digitale helsetjenester
Samfunnet står overfor en aldrende befolkning. Som følge av dette vil vi se en økning i kroniske og sammensatte lidelser og økt etterspørsel etter helse- og omsorgstjenester. I et slikt bilde trengs nye måter å utøve helsehjelp på, og der kommer tema for denne episoden av MSD Oncocast inn – digitalisering og digitale helsetjenester.
Lungekreftscreening
Lungekreftscreening
Hvert år dør mer enn 2 200 personer av lungekreft i Norge. Mye av bakgrunnen for den høye dødeligheten er at kreften oppdages for sent. Lær hvordan screening av personer med høy risiko for utvikling av lungekreft kan føre til at flere får påvist lungekreft tidlig, og hvordan det kan bidra til at dødeligheten kan gå betydelig ned. I denne
Legemiddelkompetanse: Hva er det?
Legemiddelkompetanse: Hva er det?
Hva kreves av pasientene så de kan ta riktige valg relatert til sin egen helse? I denne episoden av MSD Oncocast diskuterer vi helsekompetanse, med spesielt fokus på legemiddelkompetanse med våre gjester professor Reidun Kjome fra Universitetet i Bergen og førsteamanuensis Ragnhild Storstein Spilker fra OsloMet.
Hvorfor er håp viktig?
Hvorfor er håp viktig?
Har du tenkt på hva håp betyr i kreftsammenheng? Håpet kan også endre seg underveis i sykdomsforløpet. I vår nyeste episode av MSD Oncocast snakker vi med Vilde Drageset Haakensen, lungeonkolog på Oslo Universitetssykehus, og Stian Aagnes, styremedlem i lungekreftforeningen, om håpets betydning.
Podcast-vertene
Hilde Enserink, PhD, er medisinsk direktør i MSD. Hun har bakgrunn som immunolog og kreftforsker og leder nå MSD sin medisinske avdeling. Etter den akademiske karrieren har Hilde jobbet innenfor medisinsk avdeling i farmasøytisk industri, og jobber hver dag med å forbedre tilgang til ny og bedre behandling for norske pasienter. Forskning, innovasjon og kommunikasjon står sentralt i hverdagen.
Walaa Abuelmagd, PhD, er medisinsk rådgiver i MSD med fokus på kvinnelige kreftformer. Hun har blant annet vært førsteamanuensis ved instituttet for naturvitenskapelige helsefag på OsloMet, og brenner for å skape engasjement gjennom innovasjon, forskning, og vitenskapelig formidling.
NO-NON-00275 09/21