Spørsmål og svar om HPV
Hva er HPV?
Humant papillomavirus (HPV) er en gruppe med svært smittsomme virus, og er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen hos begge kjønn. Det er hittil identifisert 200 ulike genotyper og om lag 40 av disse smitter ved seksuell kontakt og flere typer intim kontakt og 14 av disse HPV-typene har større tendens til å forårsake en vedvarende infeksjon.
Man kan bli smittet av samme HPV-type flere ganger og av flere HPV-typer samtidig. Risiko for HPV- relaterte sykdommer øker med antall seksualpartnere, men man kan også få en høy-risiko-HPV ved sin første seksuelle debut.
Det finnes ingen behandling for HPV-infeksjon, men i de aller fleste tilfellene går det over av seg selv. Jenter kan teste seg for HPV, men kun i vagina. For gutter finnes det ingen HPV-test.
Hva er symptomer på HPV-infjeksjon?
Vanligvis forløper en HPV-infeksjon uten symptomer. Hvis man oppdager vorter eller knopper på kjønnsdeler, kjønnslepper og/eller omkring endetarmsåpningen skal man søke lege for at få en diagnose og evt. behandling.
Som regel er det ingen symptomer på HPV-infeksjon. HPV blir oftest oppdaget tilfeldig i forbindelse med rutinecelleprøver fra livmorhalsen eller ved en HPV-test.
Kvinner som opplever flere tilfeldig blødninger ved samleie, skal søke lege med henblikk på undersøkelse for celleforandringer på livmorhalsen.
Hos over 90% av tilfellene går infeksjonene over av seg selv etter 6- 24 måneder, men hos om lag 10% blir det en langvarig infeksjon som gir risiko for celleforandringer og kreftutvikling.
Kan jeg få HPV i min livssituasjon?
Alle som har seksuell og intim kontakt, kan bli smittet av HPV. 8 av 10 kvinner og menn smittes en eller flere ganger i livet. Man kan bli indirekte utsatt for smitte hvis en partner utsetter seg for smitterisiko.
Kan partneren min gi meg HPV uten å vite det?
HPV-infeksjon kan være tilstede i skjeden og andre slimhinner i årevis uten å gi funn eller symptomer, og på grunn av dette så kan du bli smittet eller smitte andre uten å vite det. Det er heller ikke nødvendigvis den siste du har hatt samleie eller intimkontakt med som er smittekilden ved en eventuelt positiv HPV-test.
Hvilke sykdommer kan HPV føre til for meg?
HPV er et veldig vanlig virus. HPV kan smitte via slimhinner i kroppen, og noen av disse kan igjen føre til forskjellige kreftformer.
HPV kan føre til flere typer kreft: livmorhals, vulva og vagina (kvinner), anus (begge kjønn) og andre kreft typer (begge kjønn).
Smitter HPV på andre måter enn gjennom samleie?
HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen (kjønnssykdommen) i verden. HPV kan smitte ved alle former for intimkontakt og det er dokumentert at HPV kan gi kjønnsvorter og kan føre til kreft. Man må ikke ha samleie for å bli smittet med HPV, det kan også smitte fra slimhinne til slimhinne via hender, negler og fingre ved onanering (dersom det går kort tid fra kontakt mellom slimhinne til en annen), oralsex eller ved deling av sexhjelpemidler. Kondom kan gi noe beskyttelse for HPV, men siden det veldig ofte er hudkontakt utenfor kondomet så er det ikke en sikker beskyttelse mot HPV.
Kan man behandle HPV?
En HPV-infeksjon kan ikke behandles. Man kan behandle synlige kjønnsvorter, men det finnes ingen behandling mot selve viruset. For kvinner er det viktig å følge opp med regelmessige HPV-tester, celleprøver og kontroller. Hvis det påvises celleforandringer, er det viktig å følge disse opp hos lege. Avhengig av hvordan celleforandringene utvikler seg (ulike stadier) og om den vedvarer, vurderer en spesialist et poliklinisk inngrep ved celleforandringer i livmoren, såkalt konisering. Man fjerner da de syke cellene for at man ikke skal utvikle kreft. Det utføres over 7000 koniseringer i Norge hvert år.
Beskytt deg selv og andre

Hvordan redusere risiko for HPV-infeksjon:
– Kondom og slikkelapp (noe beskyttelse)
– God rutinemessige hygiene av sexhjelpemilder
– Unngå intimkontakt
– HPV kan også forebygges ved vaksine
av den seksuelt aktive befolkningen smittes av HPV i løpet av livet. Klide: Sundhet DK – HPV.
kvinner og menn får hvert år kreft som følge av HPV. Klide: Kreftregisteret, Kreft i Norge (2023).
av befolkningen er til enhver tid smittet av HPV. Klide: Kreftregisteret, Hva er HPV.

Hver dag får nesten to nordmenn kreft som følge av HPV-infeksjon
Rundt 25 000 kvinner får påvist celleforandringer hvert år. Av disse er ca. 7000 høygradige celleforandringer (forstadier til kreft) som må behandles (koniseres). Lette celleforandringer går ofte tilbake av seg selv, men du må følges opp med ny celleprøve og HPV-test hvert tolvte måned til celleprøven er normal og HPV-testen negativ.
Hvilken behandling du skal ha, bestemmes av hvilket stadium sykdommen befinner seg i og hvor stor svulsten er. Hvis sykdommen oppdages i et tidlig stadium, er det som regel mulig å operere bort kreftsvulsten. Dersom svulsten ikke kan opereres, er strålebehandling et alternativ, eventuelt i kombinasjon med cellegift.
Bestill lege time hos Private tilbydere
Det finnes flere private tilbydere av legetjenester i Norge, og mange åpner for video- eller telefonkonsultasjoner. Hvis du har helseforsikring, for eksempel gjennom jobb, kan det hende du har gratis tilgang til en slik tilbyder. Nedenfor finnes et utvalg av noen av de mest brukte. (MSD har ingen relasjon til disse tilbyderne, og er ikke ansvarlig for tilgang, dekning eller tilgjengelighet.)
Bestill legetime hos fastlege
Mange fastlegekontorer i Norge tilbyr i dag online-booking av legetimer via appen Helsenorge. I denne er det også mulighet for telefon- eller videokonsultasjon, ved klinikker som tilbyr denne muligheten.
(MSD har ingen relasjon til Helsenorge, og er ikke ansvarlig for tilgang, dekning eller tilgjengelighet. Vi kan ikke garantere at din fastlege har åpnet for bestilling gjennom tjenesten.)
NO-NON-00399 06/23
NO-NON-00411 06/23
NO-NON-00407 06/23
Kilder:
FHI - HPV-vaksine (Humant papillomavirus) - veileder for helsepersonell (oppdatert 30.09.2022, lest 24.05.2023)
FHI - Humant papillomavirus (HPV), genitale infeksjoner - veileder for helsepersonell (oppdatert 14.02.2019, lest 24.05.2023)
Kreftregisteret, Raskere eliminering av HPV og livmorhalskreft i Norge -
tidsvinduet er åpent i 2023 og 2024, White paper. (publisert 27.03.2023)
Sundhet.dk, søg som borger, HPV (oppdatert 09.11.2022, lest 24.05.2023
Livmorhalskreft - Helsenorge HPV, symptom ved livmorhalskreft (oppdatert 09.01.2023, lest 24.05.2023)
Kreftregisteret, hva er HPV (lest 16.06.2023)
Kreftregisteret, HPV, HPV-vaksine og kreft (lest 16.06.2023)
Kreftregisteret, Kreftforeningen antall HPV-kreft (oppdatert 24.042023, lest 24.05.2023)
Kreftregisteret, Informasjon om celleforandringer (oppdatert 07.03.2023, lest 16.06.2023)